Erfpacht: Fase 5C

Werken reeds voltooid

 

Woning 195: Huis H. Dorothea

 

Kelder

Gelijkvloers: inkom, leefruimte, eetkamer, keuken, bijkeuken, bureau, wasplaats, toilet en tuin met berging.

Verdieping: nachthal, 2 slaapkamers, dressing, badkamer

Oppervlakte woning: 233 m²

Oppervlakte tuin: 264 m²

 

 

 

Verderop langs het middenplein komt u bij woning 195, 18de eeuw. Ook hier heeft men een voortuin met tuinberging. Aan de voorzijde van de woning bevinden zich de zitkamer en eetplaats, gescheiden door de inkom.
Aan de achterzijde is er, naast een bureau en traphal met toegang tot kelder, de bijkeuken. Deze bijkeuken geeft verbinding tot de keuken, een wasplaats en een toilet. Verder heeft deze woning nog een achtertuin met tuinberging.

Op de verdieping liggen, rond de traphal, twee slaapkamers, waarvan één met dressing en bureau, en de badkamer met toilet.

De zolder, waarvan een deel wordt afgemaakt voor de stookruimte, wordt voorlopig als berging behouden. 
De resterende ruimte, met twee dakkapellen, kan nog ingedeeld worden in twee slaapkamers. In het achterste dakvlak zijn dakramen geplaatst. 

26 december 2013

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.298.125,43 euro toe voor de restauratie van het convent 201 en drie woningen in het O.-L.-Vrouw ter Hoye Begijnhof, ook wel Klein Begijnhof genoemd, in Gent.  Het Begijnhof is sinds 1963 beschermd als monument en als landschap. Het prijkt bovendien sinds 1998 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

 

Het Klein Begijnhof is een volledig omsloten, typisch stadsbegijnhof tussen de Nederschelde, de Lange Violettestraat en het klooster van Nieuwenbos. De begijnhofwoningen die nu gerestaureerd zullen worden dateren voornamelijk uit de 17de en de 19de eeuw. Hoewel ze in de 19de en 20ste eeuw aangepast werden aan de nodige comforteisen, zijn nog heel wat oorspronkelijke 17de-eeuwse elementen zoals trappen, deuren, vloeren, schouwen,.. bewaard gebleven.

In dit restauratieproject komen fases 5C en 5D aan bod: de restauratie van het convent 201 en 3 woningen. In vorige restauratiefasen zijn reeds 2 conventen, de Godelievekapel en meer dan 50 woningen gerestaureerd. 
Het convent 201 dat nu aan restauratie toe is, werd tijdens de 20ste eeuw ingericht als schoolinternaat, met heel wat wijzigingen en verminkingen aan het originele gebouw tot gevolg. Momenteel bevindt het gebouw zich in bijzonder slechte staat: veel delen zijn niet meer toegankelijk en bevinden zich zelfs in ruïneuze toestand. Na de restauratie krijgt het convent een passende herbestemming: 9 wooneenheden en een lift  zullen erin worden ondergebracht.

De restauratie omvat onder meer vernieuwing van de dakbedekking, herstel en aanvulling van de dakconstructie, herstel en vervanging van het bakstenen metselwerk en de natuurstenen onderdelen, vernieuwing van de riolering, herstel en/of vernieuwing van het buitenschrijnwerk, vernieuwing van de binnenbepleistering, herstel van pleisterplafonds, herstel schouwen, herstel en/of vernieuwing bevloering, herstel van trappen en binnenschrijnwerk, schilderwerken.

Woning 197: Huis H. Antonia   -   850.000 EUR

 

Kelder

Gelijkvloers: inkom, vestiaire, leefruimte, eetkamer, keuken, toilet en tuin met berging.

Verdieping: nachthal, 2 slaapkamers en badkamer

Oppervlakte woning: 160 m²

Oppervlakte tuin: 170 m²

 

 

 

Naast 195 ligt woning 197. Ook deze woning, laat 18de eeuw met recuperatie van de 17de-eeuwse kruisvensters, heeft een voortuin met berging. Op het gelijkvloers is er naast de inkom met vestiaire, apart toilet en toegang tot de kelder, een zitkamer, een eetkamer en een ruime keuken met terras in de achtertuin. Er zijn aansluitingen voorzien voor een was/droogmachine in de voutekamer.

Op de verdieping zijn er twee slaapkamers, met zicht op het middenplein, een badkamer en toilet.

Ook hier wordt de zolder, waarvan een deel wordt afgemaakt voor de stookruimte, voorlopig als berging behouden. De resterende ruimte, met dakkapel, kan nog ingedeeld worden naar eigen behoefte. In het achterste dakvlak zijn dakramen geplaatst. 

Woning 199: Huis H. Amalberga

 

Gelijkvloers: inkom, leefruimte, eetkamer, keuken, toilet en tuin met berging.

Verdieping: nachthal, 2 slaapkamers en badkamer

Oppervlakte woning: 140 m²

Oppervlakte tuin: 131 m²

 

 

 

Woning 199, laat 18de eeuw met recuperatie van de 17de-eeuwse kruisvensters, tenslotte heeft een gelijkaardige opbouw: voortuin met berging, inkom met apart toilet en traphal. De eetkamer bevindt zich achter de zitkamer en naast de keuken. Zowel de keuken als de eetkamer heeft toegang tot een terras in de achtertuin.

Op de verdieping zijn er, ook hier, twee slaapkamers met zicht op het middenplein, een badkamer en een toilet.

De zolder wordt, waarvan een deel wordt afgemaakt voor de stookruimte, voorlopig als berging behouden.

De resterende ruimte, met dakkapel, kan nog ingedeeld worden naar eigen behoefte. In het achterste dakvlak zijn dakramen geplaatst.

  • Wix Facebook page
  • YouTube Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Pinterest Classic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now